Nőgyógyászati és Reprodukciós Központ

Bejelentkezés : H-Cs: 8-16, P: 8-14
  Telefon : +36 (20) 252 9337

Női meddőség kivizsgálása

Hormon vizsgálatok, egyéb laboratóriumi vizsgálatok

Női alap hormon vizsgálatok (3. és 21. napos hormon panel) – a ciklus különböző időszakában végzett vizsgálatok tájékoztatást ad a női hormonok, valamint a többi endokrin szerv alapvető működéséről

Inzulin rezisztencia vizsgálat – a II. típusú cukorbetegség megelőző állapota már egészen fiatal korban jelen lehet, felismerése és megfelelő kezelése mind a későbbi egészség, mind a teherbe esés és a terhesség sikeres kiviselésének biztosítása érdekében fontos

Immunológiai vizsgálatok – többszöri sikertelen meddőségi kezelések, ismétlődő vetélések esetén a szervezet auto- és alloimmun státuszának vizsgálatára szolgáló, vérből végezhető vizsgálatok. Normáltól eltérő immunológiai helyzet speciális eljárások végzését teheti szükségessé

Thrombophilia vizsgálatok – a véralvadási rendszer fokozott működésének örökletes és szerzett formáinak vizsgálatára szolgáló, vérből végezhető vizsgálatok

Kismedencei ultrahang vizsgálatok

A nőgyógyászati (hüvelyi) ultahang vizsgálat során részletesen feltérképezzük a méh, méhnyálkahártya, a petefészkek elhelyezkedését, esetleges eltéréseit. Fény derülhet a terhesség létrejöttét akadályozó ciszta, mióma, vagy endometriózis jelenlétére. A petefészkekben lévő, ultahang vizsgálattal ábrázolható ún. antrális tüszők száma a ’reprodukciós kor’ egyik fontos jellemzője.

Kíméletes ultrahangos méhüregi és petevezeték átjárhatósági vizsgálat

A hystero-contrasto-sonographia (HyCoSy) a méh üregének, a méhnyálkahártyának és a petevezetékek elzáródásos rendellenességeinek diagnosztizálására szolgáló vizsgálat. Az eljárás a hagyományos, röntgen készülékkel végzett petevezeték átjárhatósági vizsgálathoz képest (HSG) kevesebb kényelmetlenséggel jár, nem jelent sugárterhelést, eredményét tekintve pedig azzal egyenértékű. A vizsgálatot 10-30 perc alatt elvégezzük, eredménye azonnal rendelkezésre áll.

A HyCoSy vizsgálatot a menses befejeződése után, a ciklus első felében (praktikusan a vérzés befejeződését követő 10 napon belül végezzük. Rendszertelen vérzések esetén a vizsgálat időpontját kezelőorvosával kell egyeztetnie.

Kérjük, ne egyen és ne igyon a vizsgálatot megelőző 2 órában. Feltétlenül jelezze, ha jódra vagy bármilyen korábbi orvosi vizsgálat során alkalmazott anyagra allergiás. A vizsgálat előtt 2 órával bevehet egy, gyógyszertárban recept nélkül kapható fájdalomcsillapító tablettát. Közvetlenül a vizsgálat előtt ürítse ki húgyhólyagját.

A vizsgálat egy rutin nőgyógyászati vizsgálatnak megfelelő helyzetben történik. Hüvelytükörrel hüvelyi feltárást, majd fertőtlenítő oldattal óvatos hüvely- és méhnyakfertőtlenítést végzünk. Vékony katétert vezetünk a méhnyakba. Eltávolítjuk a hüvelyi feltárást, majd hüvelyi ultrahang vizsgálófejet vezetünk a hüvelybe. A katéteren át kontrasztanyagot fecskendezünk a méh üregébe, folyamatos ultrahang vizsgálat segítségével ellenőrizzük a méhüreg, a méhnyálkahártya, végül a petevezetékek állapotát. A vizsgálat végén eltávolítjuk a hüvelyből az ultrahag vizsgálófejet és a katétert, ismételt feltárással meggyőződünk a rendezett viszonyokról. A vizsgálat befejezése után felöltözhet. Tanácsos tisztasági betétet viselnie.

A vizsgálat eredményét a vizsgálatot követően azonnal megbeszéljük önnel. Biztonsága érdekében javasoljuk, hogy kísérővel távozzon. A vizsgálatot követő néhány órában enyhe alhasi nyomást, minimális vérzést tapasztalhat. A vizsgálatot követő 3 napban a házasélet és az ülőfürdő kerülendő.

Méh- és hastükrözés

Indokolt esetben műtéti úton kell meggyőződni a méh üregének épségéről, a kismedencei viszonyokról. A műtét során az észlelt eltérések (méhüregi sövény, mióma, ciszta stb.) általában korrigálhatóak.